Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondHoe technologie leidt tot de herontdekking van de mens

Achtergrond

Work. Photo: Marc Mueller:StockSnap

Hoe technologie leidt tot de herontdekking van de mens

Automatisering gaat steeds meer werk van ons overnemen. Maar hoe erg is dat? De gemeente Venlo laat via een innovatief concept zien hoe technologie mensen kan helpen hun eigen toegevoegde waarde te vinden. Organisatieadviseur/HR-strateeg Bas van den Akker legt uit.

Net als bij elk bedrijf hebben ook veel gemeenten te maken met veel veranderingen op het gebied van ICT en automatisering. Vooral het procesmatige werk, zoals onderdelen van het afgeven van vergunningen of verwerken van paspoortaanvragen, zal op termijn worden overgenomen door computers.

Kans in plaats van bedreiging

Dat zal een enorme impact zijn, met een verlies aan banen. Maar in plaats van het als bedreiging te zien, kun je het ook als kans zien, is het devies in Venlo. De kans om eens goed te kijken naar wat de eigen toegevoegde waarde is, stelt Van den Akker. “Wat kan de computer niet overnemen? Dat zijn de unieke menselijke eigenschappen die de kwaliteit van het werk bevorderen. Dat moet je dan ook benadrukken in je werk.”

Zo stimuleert Venlo bijvoorbeeld haar medewerkers om meer te ontdekken waar ze goed in zijn. “Ga je eigen expertise vernieuwen. We stimuleren onze medewerkers om meer te netwerken, meer contact te zoeken met de buitenomgeving, zoals partners of burgerinitiatieven.”

Buitenomgeving

Ook wordt die buitenomgeving meegenomen in het nieuwe denken dat in het gemeentehuis van Venlo is ontstaan. Van den Akker: “Personeelsbeleid (HR) is van oudsher gericht op medewerkers die in dienst zijn. In het nieuwe denken waar wij mee bezig zijn richten we meer op Public Resource Management. We richten ons niet meer op medewerkers, maar op meewerkers: die mensen die bereid zijn om iets te doen.”

Van den Akker vergelijkt het met hoe banken werken. Zij beheren niet meer de rekeningen, maar de klanten doen dat nu zelf via internetbankieren. “Zo werkt dat ook bij de overheid. Veel zaken laten we buiten gebeuren. Innoveren doe je niet alleen, maar met anderen. Daarom willen we P&O meer inrichten met oog op de meewerkers.” Venlo gaat dan van 1000 medewerkers naar 100.000 meewerkers.

Meer weten over het innovatieve concept van Venlo? Bas van den Akker geeft op het Congres Over Het Nieuwe Werken een praktijksessie hierover.


Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.