Stelling

Als ik veel thuiswerk heb ik het gevoel dat ik veel mis op kantoor

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrond‘E-mail behoort tot het oude werken’

Achtergrond

jan

‘E-mail behoort tot het oude werken’

Kun je je werk wel doen zonder continu te e-mailen? De ruim 100.000 werknemers van internationale IT-bedrijf Atos wel. Inmiddels doen ze al 60 procent van hun werk zonder e-mail. Hoe is dat bereikt?

Door Pieter Verbeek

In 2011 kondigde de internationale CEO Thierry Breton aan dat Atos binnen 3 jaar een ‘Zero E-mail’ bedrijf zou worden. De oproep was een trigger om te kijken naar nieuwe manieren van werken.

Hoe vaak check je jouw e-mail?

En daar hoort e-mail niet bij, stelt Jan Krans, Group Director Enterprise Collaboration bij Atos, die een van de trekkers was van het programma die de nodige gedragsverandering binnen het bedrijf ondersteunde. “We wilden dat mensen bewust werden dat het anders kan. Hoe vaak check je bijvoorbeeld je mail? Is e-mail wel de beste manier van communiceren? Dat stond centraal. Daarnaast ontbreekt het vaak aan etiquette. Collega’s overladen elkaar met e-mails, cc’s, en documenten. Ook wordt e-mail vaak gebruikt om mee te chatten. Inmiddels zijn er allerlei applicaties en programma’s waarmee je dat allemaal veel beter kunt doen, zoals Sharepoint, Wiki of Skype. In het programma hebben we uitgelegd hoe we beter kunnen samenwerken via dit soort applicaties.”

Intern sociaal netwerk

Vervolgens hielp Krans een intern Enterprise Social Network opzetten, om de onderlinge communicatie en het werken in communities te bevorderen. Om de andere medewerkers mee te krijgen in het e-mailloze werken werd er een wereldwijd netwerk opgezet van zo’n duizend early adapters, de ‘Zero Heroes’.

Deze ambassadeurs gaven trainingen en workshops binnen de eigen afdelingen, en waren te herkennen voor collega’s door middel van een sticker op hun laptop. Intern werken Krans en collega’s met een out-of-office. Zo moeten collega’s wel via een andere manier communiceren. Het programma is inmiddels verankerd in beleid.

Meer weten over e-mailloos werken? Kom naar het Congres Over Het Nieuwe Werken op 14 december en volg de praktijksessie van Jan Krans van Atos.

 

 Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.