Stelling

Als ik veel thuiswerk heb ik het gevoel dat ik veel mis op kantoor

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersBinden en boeien‘Deze baan is prima, andere ook!’

Binden en boeien

WerkenOveral

‘Deze baan is prima, andere ook!’

Ondanks de crisis is een ruime meerderheid van de werkende Nederlanders zeer gelukkig met het werk dat hij nu heeft. “Perfect” noemt 59 procent zijn huidige werkkring zelfs. En twee van elke drie vindt dat het werk uitstekend aansluit bij de genoten opleiding. Toch zijn we meestal maar in het werk gerold dat we nu doen. En als het moet, vinden we snel weer iets anders.

Dat beeld komt naar boven na het doornemen van de Randstad WerkMonitor van juli, uitgevoerd door Blauw Research onder 810 werkenden. De mate van tevredenheid over de huidige arbeidssituatie – uitgedrukt in werkgeluk – was het onderzoeksdoel. Van elke tien werkenden zeggen er zes dat ze de juiste opleiding hebben gevolgd. Mensen in de collectieve sector en bij de overheid vinden dat met 82 procent nog sterker.

Toch overstappen?
Ondanks de hoge tevredenheid zijn er motieven om een andere baan te overwegen. 54 Procent zou dit doenals ze elders beter kunnen verdienen. Voor 58 procent zijn betere carrièremogelijkheden doorslaggevend voor een overstap en 46 procent overweegt dit als een andere baan nog beter bij hun opleiding past. Iets meer dan de helft van de mensen (53 procent) is overigens bij toeval in die eerste job gerold. Niettemin zijn ook deze werknemers vaak dik tevreden over die baan.

Loopbaanwending
En als die baan of carrière niet zo leuk en uitdagend is als eerder gedacht? Je kunt op elk moment van je loopbaan het roer nog rigoureus omgooien, zegt meer dan de helft van de werkenden (55 procent ), zelfs in de huidige arbeidsmarkt. In hun ogen kan iedereen zelfs op elk moment van carrière veranderen. De meerderheid van de werkenden vindt dan ook dat de eerste baan absoluut niet bepalend hoeft te zijn voor het verdere verloop van je loopbaan.

Tijdelijk werk ideale opstap
Randstad deed ook onderzoek naar tijdelijk werk. Dat heeft een opvallend goede positie onder werknemers. Maar liefst driekwart van de werknemers (77 procent) in Nederland ziet tijdelijk werk als opstap naar een vaste baan. Ongeveer even veel mensen (78 procent) zou een uitzendbureau inzetten om tijdelijk werk te vinden. “Anders dan weleens wordt beweerd, is tijdelijk werk nadrukkelijk niet voorbehouden aan jongeren. Ook dertigers, veertigers en zelfs vijftigers zien flexwerk – veelal via een uitzendbureau – als een ideale opstap naar een nieuwe vaste job”, zegt algemeen directeur Heutink van Randstad Nederland in reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Switchers
In het tweede kwartaal van 2014 heeft 15 procent van de werknemers een andere functie of werkgever gekregen. Dat is even veel als in het eerste kwartaal en in dit cijfer zal voorlopig weinig verandering komen. De meeste switchers (38 procent) zijn van baan veranderd vanwege organisatorische omstandigheden, 21 procent deed het voor de afwisseling en 20 procent ging ‘een deurtje verder’ voor betere arbeidsvoorwaarden.

Snel nieuwe baan
Overigens verwacht iets meer dan de helft (55%) van de Nederlandse werknemers zonodig binnen zes maanden een nieuwe baan te kunnen vinden. Hiermee blijft het vertrouwen in de arbeidsmarkt stabiel in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014.Download PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.