Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondBaan mét toekomst: de werkgelukdeskundige

Achtergrond

Baan mét toekomst: de werkgelukdeskundige

De arbeidsmarkt verandert rap. En dat betekent het einde van sommige beroepen. Door bijvoorbeeld automatisering verdwijnen ze in de annalen van de geschiedenis. Eén beroep die juist opkomt is de werkgelukdeskundige.

De Nationale Beroepengids heeft een aantal beroepen met toekomst op een rij gezet. Het gaat om doorontwikkeling van bestaande beroepen en het ontstaan van nieuwe beroepen.

Persoonlijk leiderschap

De Werkgelukdeskundige is volgens de Nationale Beroepengids een adviseur, manager of staffunctionaris die zich richt op het vergroten van de geluksbeleving op de werkvloer. Hij doet dit onder andere door het geven van workshops en (team-)coaching gericht op persoonlijk leiderschap en het geven van inspiratiesessies.

Daarnaast deelt de Werkgelukdeskundige kennis en inzichten over gelukkig werken, of implementeert hij of zij tools of systemen waarmee de geluksbeleving van de werknemers kan worden bijgehouden. De Werkgelukdeskundige is al in meerdere verschijningsvormen gezien op de arbeidsmarkt, van extern adviseur tot chief happiness officer.

Chief recruitment officer

Binnen de HR-branche is recruiter het beroep dat volgens de Nationale Beroepengids de meeste groei liet zien. De recruitment specialist kan in meerdere gedaanten voorkomen, zoals de eerder genoemde recruiter. Maar wat opvalt is dat de chief recruitment officer zijn intrede begint te doen. Recruitment begint een steeds belangrijker onderdeel te worden binnen organisaties gezien de steeds groter wordende complexiteit van het aantrekken van het juiste personeel. Daarom zal de recruitment specialist meer in huis moet hebben dan wat vandaag van de recruiter gevraagd wordt.

Ontwikkelingscoach

Ook de ontwikkelingscoach hoeft zich volgens dit lijstje voorlopig geen zorgen te maken. Een ontwikkelingscoach richt zich op de persoonlijke of professionele ontwikkeling van medewerkers of cliënten. De ontwikkelingscoach komt in verschillende gedaanten voor, bijvoorbeeld als loopbaancoach. Ook vallen de managementcoach, de mentor en andere gespecialiseerde coaches onder deze functiegroep.

“De kern van zijn of haar aanpak is de cliënt of medewerker te helpen met verandering van gedrag dat het persoonlijke of professionele welzijn van de cliënt in de weg staat. Dit doet hij of zij onder andere door goed te luisteren naar de cliënt om inzicht te krijgen in de persoonlijke knelpunten van de cliënt en daarna deze inzichten over te brengen”, aldus de Nationale Beroepengids.

Freelance Specialist

Niet verrassend, freelance specialisten hebben het tij mee. De Nationale Beroepengids ziet groei in het aantal interim professionals die voor projectperiode intern bij hun opdrachtgever zitten. De freelancer zal naast zijn eigen vakinhoudelijke expertise zich ook moeten ontwikkelen in de acquisitie van klanten, dus heeft ook deze kwaliteiten nodig voordat hij kan overstappen naar dit type dienstverband.

Bron: PW De Gids


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: