Stelling

Is Het Nieuwe Werken over zijn hoogtepunt heen?

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeAchtergrondBaan mét toekomst: de werkgelukdeskundige

Achtergrond

geluk-werkvloer

Baan mét toekomst: de werkgelukdeskundige

De arbeidsmarkt verandert rap. En dat betekent het einde van sommige beroepen. Door bijvoorbeeld automatisering verdwijnen ze in de annalen van de geschiedenis. Eén beroep die juist opkomt is de werkgelukdeskundige.

De Nationale Beroepengids heeft een aantal beroepen met toekomst op een rij gezet. Het gaat om doorontwikkeling van bestaande beroepen en het ontstaan van nieuwe beroepen.

Persoonlijk leiderschap

De Werkgelukdeskundige is volgens de Nationale Beroepengids een adviseur, manager of staffunctionaris die zich richt op het vergroten van de geluksbeleving op de werkvloer. Hij doet dit onder andere door het geven van workshops en (team-)coaching gericht op persoonlijk leiderschap en het geven van inspiratiesessies.

Daarnaast deelt de Werkgelukdeskundige kennis en inzichten over gelukkig werken, of implementeert hij of zij tools of systemen waarmee de geluksbeleving van de werknemers kan worden bijgehouden. De Werkgelukdeskundige is al in meerdere verschijningsvormen gezien op de arbeidsmarkt, van extern adviseur tot chief happiness officer.

Chief recruitment officer

Binnen de HR-branche is recruiter het beroep dat volgens de Nationale Beroepengids de meeste groei liet zien. De recruitment specialist kan in meerdere gedaanten voorkomen, zoals de eerder genoemde recruiter. Maar wat opvalt is dat de chief recruitment officer zijn intrede begint te doen. Recruitment begint een steeds belangrijker onderdeel te worden binnen organisaties gezien de steeds groter wordende complexiteit van het aantrekken van het juiste personeel. Daarom zal de recruitment specialist meer in huis moet hebben dan wat vandaag van de recruiter gevraagd wordt.

Ontwikkelingscoach

Ook de ontwikkelingscoach hoeft zich volgens dit lijstje voorlopig geen zorgen te maken. Een ontwikkelingscoach richt zich op de persoonlijke of professionele ontwikkeling van medewerkers of cliënten. De ontwikkelingscoach komt in verschillende gedaanten voor, bijvoorbeeld als loopbaancoach. Ook vallen de managementcoach, de mentor en andere gespecialiseerde coaches onder deze functiegroep.

“De kern van zijn of haar aanpak is de cliënt of medewerker te helpen met verandering van gedrag dat het persoonlijke of professionele welzijn van de cliënt in de weg staat. Dit doet hij of zij onder andere door goed te luisteren naar de cliënt om inzicht te krijgen in de persoonlijke knelpunten van de cliënt en daarna deze inzichten over te brengen”, aldus de Nationale Beroepengids.

Freelance Specialist

Niet verrassend, freelance specialisten hebben het tij mee. De Nationale Beroepengids ziet groei in het aantal interim professionals die voor projectperiode intern bij hun opdrachtgever zitten. De freelancer zal naast zijn eigen vakinhoudelijke expertise zich ook moeten ontwikkelen in de acquisitie van klanten, dus heeft ook deze kwaliteiten nodig voordat hij kan overstappen naar dit type dienstverband.

Bron: PW De GidsDownload PDF


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Terugblik OHNW Congres

  vmn-ohnw2016-100x100

  8 december vond het congres over het nieuwe werken plaatsen. Met ruim 250 bezoekers was het een groot succes.
  Bekijk verslag en foto’s
  Bekijk de presentaties

 • Sponsored content

  AOV2

  5 feiten en fabels over AOV voor zzp’ers

  Het zou te duur zijn, er valt helemaal niets te kiezen en het geeft heel veel rompslomp om er 1 af te sluiten. Kloppen deze stellingen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? In dit artikel geven we eerlijk antwoord op prangende vragen over deze verzekering.

  Lees verder

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.