Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Leegkantoor
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

4b7cf95fdd0b7bd5b01f96884bcce057
Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

2c253200259a6fbf240245cb79be0ff4
Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws4 Tips om beter thuis te werken dan op kantoor

Nieuws

8CNFR95RL3

4 Tips om beter thuis te werken dan op kantoor

Bijna 3 miljoen Nederlanders werken al regelmatig vanaf huis, dat is ruim een derde van de werknemers. Maar niet iedereen heeft een even goede thuiswerkomgeving. Hoe kun jij als thuiswerker snel zorgen dat je thuis net zo lekker, of zelfs beter, werkt dan op kantoor?

Sander Wijdemans geeft op Het Nieuwe Werken Blog daarvoor 4 tips.

 1.   Begin bij de ruimte waar je werkt

Veel thuiswerkers kiezen ervoor om een eigen kamer in de woning als kantoor in te richten. Als je af en toe thuiswerkt is dat niet altijd een handige optie, maar wanneer het één of twee dagen per week zijn is dat alweer rendabel.

Voor onregelmatige thuiswerkers kan een plek aan de tafel in de woonkamer bijvoorbeeld een goede optie zijn. Je hebt al geïnvesteerd in een goede tafel die past bij jouw interieur, met bijpassende stoelen en voldoende ruimte om je heen. Zorg dat je lekker aan tafel kunt zitten en ook geen last krijgt van jouw schouders en rug doordat je geen goede houding aanneemt.

Voor regelmatige thuiswerkers is een eigen kantoor ideaal, met een goed bureau en bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel. Dit biedt meer comfort dan de woonkamertafel. Als je toch enkele dagen per week thuis werkt, is het de investering dubbel en dwars waard. Wij gingen op onze blog al eerder dieper in wat je nog meer nodig hebt bij het inrichten van een eigen thuiswerkplek.

2. Zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht

Zonlicht, het is een belangrijk component voor de gezondheid van de mens. Door middel van zonlicht zorg je dat er vitamine D wordt omgezet in het lichaam. Bovendien houdt het je wakker en zorgt het voor veel meer energie. Stop jezelf daarom niet weg in een donker hok, maar probeer een plek in het huis te vinden waar je lekker in de zon zit. Een raam dat je open kunt doen is ook aan te raden, want frisse lucht zorgt ervoor dat jouw hersenen veel actiever blijven.

Lukt het niet een goede plek in huis te vinden waar je ook voldoende zonlicht hebt? Ga dan twee of drie keer per dag naar buiten voor een korte wandeling van 15 minuten. Dit doet wonderen voor jouw productiviteit!

3. Zorg voor groen om je heen

Een onderzoek uit 1996 heeft aangetoond dat een groene omgeving op kantoor zorgt voor een betere productiviteit. In het onderzoek waren mensen in een groene kantooromgeving gemiddeld 12% productiever dan collega’s die geen kantoorplanten hadden. Een gigantisch verschil! Je kunt hiervoor twee dingen doen: of je zet enkele planten in de ruimte waar je gaat werken, of je plaatst jouw computer met de achterzijde naar het raam zodat je naar buiten kunt kijken. Zelfs de constante uitkijk op het groen buiten jouw woning zorgt voor een hogere productiviteit! En dit is bovendien perfect te combineren met punt 2.

4. Let op de verlichting

Op sommige dagen heb je extra verlichting nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten niet zonnig is of je tot laat in de avond aan het werk bent. Het loont om te kijken naar de soort verlichting die jij in de thuiswerkruimte hebt hangen. Verlichting met een hoge frequentie zorgt ervoor dat onze ogen zeer snel moe worden, waardoor je veel minder productief bent. Kies daarom niet voor grote lampen in het kantoor, maar juist voor kleine bureaulampjes die minder vaak knipperen.

Bron: Het Nieuwe Werken BlogDownload PDF


Reageer op dit artikel

Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • OHNW Congres

  ohnw klein

  Balans tussen mens en technologie
  Het Nieuwe Werken blijft ongekend populair. Maar wat is de keerzijde van alle technologie? Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u ervoor dat de techniek niet de voordelen van HNW ondergraaft? Dit congres laat zien hoe u de nadelen ondervangt en de voordelen benut.

  Met o.a. HNW-goeroe Henny van Egmond en innovator Kim Spinder.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  KPN sponsored content3

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  ohnw_app

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.