Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeNieuws12e editie Congres Over Het Nieuwe Werken in teken van werk-privébalans

Nieuws

12e editie Congres Over Het Nieuwe Werken in teken van werk-privébalans

Het Nieuwe Werken is nog steeds populair onder werknemers. Ook zijn nog steeds organisaties bezig met de implementatie ervan, zo bleek maar weer op het de twaalfde editie van het Congres Over Het Nieuwe Werken in Utrecht. Hoe zorg je voor een gezonde balans tussen werk en privé was daar de grote vraag.

Het Nieuwe Werken appelleert aan de behoefte aan autonomie en een balans tussen werk- en privéleven. Technologische innovaties hebben ervoor gezorgd dat vrijwel iedereen beschikt over een snelle internetverbinding, wifi, smartphone, en een laptop. we kunnen overal en altijd werken. Dit betekent dat onze werkinspanning goed wordt gefaciliteerd door HNW. Dezelfde technologische innovaties hebben er echter ook voor gezorgd dat de grenzen tussen werk- en privéleven zijn vervaagd. Het is gemakkelijk om ook ’s avonds of in het weekend nog even te reageren op werkgerelateerde e-mails. Dit zorgt ervoor dat we in onze vrije tijd niet loskomen van het werk en vaak niet goed ontspannen, met alle gevolgen van dien.

Idyllische werk-privébalans

“Toen we twaalf jaar geleden begonnen met Het Nieuwe Werken bij de Rabobank bestond een idyllisch beeld van een betere werk-privébalans die zou ontstaan”, zo keek HNW-goeroe Henny van Egmond terug in zijn welkomstwoord op het congres. “Inmiddels is er veel veranderd. Door dat Nieuwe Werken staan we nu ‘altijd aan’. En dat zorgt voor veel uitdagingen.” Van Egmond ging even kort de media van de laatste langs. Zo worden we langzamerhand blind van het gestaar naar onze schermpjes, gaan robots onze banen overnemen en de banen die er wel komen passen niet bij onze opleidingen. We moeten dus meer soft skills gaan ontwikkelen om ons van die robots te onderscheiden, maar wat blijkt door al dat gebruik van social media zijn we 40 procent minder empathisch geworden. Onze vrienden staan op Facebook en zien we minder in het echt.  Van Egmond: “Hoe meer informatie we over ons heen krijgen, hoe minder we zelf nadenken. Hoe meer we reageren en minder initiëren. Het idee achter Het Nieuwe Werken was meer autonomie voor de werknemer wat zou leiden tot meer betrokkenheid en tevredenheid. Ongemerkt zijn we in een nieuw keurslijf terechtgekomen van technologie en werksystemen, zoals agile.”

Toch blijft Van Egmond hoopvol, de kansen zijn er namelijk ook.

De psychologie van Het Nieuwe Werken

Dan moet je ervoor zorgen dat je werknemers bevlogen zijn. Bevlogen mensen kunnen beter tegen werkdruk, weten hun werk zo in te richten dat ze het goed kunnen doen met oog op de werk-privébalans en stress. Dat stelde Arnold Bakker, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Erasmus universiteit in zijn keynote speech. “Stop met onderzoeken van tevredenheid onder medewerkers. Tevreden medewerkers heb je niets aan, je wilt bevlogen, geëngageerde medewerkers.”

Arnold Bakker op het congres.

Arnold Bakker op het congres.

Bakker vertelde over zijn onderzoeken en hoe Job Demands, al die dingen die energie van je vragen, zowel fysiek, psychologisch, sociaal, en Job Resources, de middelen en handvatten die je krijgt aangereikt om werkdruk te verlagen en de werkdoelen te bereiken, meespelen in de beleving van je werkdruk. En hoe Het Nieuwe Werken daarop van invloed is. En die invloed is niet altijd positief. Door vaker thuis te werken heb je minder reistijd en last van files, maar de werkdruk neemt toe omdat je meerdere dingen tegelijk moet doen. Je krijgt meer informatie te verwerken en je werk-privébalans staat dus onder druk. We raken door HNW vermoeider, krijgen meer stress en meer op ons bordje gedumpt, aldus Bakker.

Op werk is er weliswaar meer autonomie ontstaan maar andere facetten zijn juist  minder geworden, zoals sociale contacten, -het bekende praatje bij de koffiemachine-, feedback van leidinggevenden en collega’s en inspirerend leiderschap.

Maar Het Nieuwe Werken leidt ook tot meer bevlogenheid. Mensen gaan vol energie en toewijding hun werk tegemoet, gaan er helemaal in op.  Hoe zorg je ervoor zo’n bevlogen werknemer op tijd stopt, was de vraag uit de zaal? Te veel enthousiasme leidt immers tot werkverslaving. Bakker: “Bevlogen mensen weten over het algemeen op tijd te stoppen.” Bevlogen richten daarnaast hun werk zo in dat ze het goed kunnen blijven doen: Job Crafting. En dat is precies wat past bij Het Nieuwe Werken.

Arnold Bakker en Henny van Egmond in gesprek

Arnold Bakker en Henny van Egmond in gesprek

E-mail is geen tool om mee samen te werken

Wat ook veel stress kan opleveren zijn de uitpuilende mailboxen, het gevoel van vechten tegen de bierkaai, de eindeloze cc-tjes en het delen van grote bestanden waardoor die mailbox vastloopt.  E-mail is dan ook nooit uitgevonden als tool om mee samen te werken, stelde Kim Spinder in haar lezing. “Toch heerst er bij veel organisaties een e-mailcultuur. We houden elkaar onnodig in een digitale wurggreep. We zijn er veel te veel tijd mee kwijt. Zonder mail kun je het potentieel van de organisatie beter benutten.”

Daarom zette Spinder  de beweging #wequitmail op. Ze prikkelde de aanwezigen om na te denken over de eerste stap in de eigen organisatie.

Praktijksessies

Bij IT-bedrijf Atos zijn ze daar al veel verder mee, vertelde Group Director Enterprise Collaboration Jan Krans in zijn praktijksessie. Atos zou binnen drie jaar een zero-e-mailbedrijf worden.

In een andere praktijksessies keken Henny van Egmond, programmamanager van het eerste uur, en Pieter Ketting, vanaf 2008 betrokken en nog steeds verantwoordelijk voor de huisvesting, keken samen terug op de nieuwe manier van werken die de Rabobank twaalf jaar geleden invoerde: Rabo Unplugged.

Bas Krikke, adviseur bij Work21, liep alle dimensies langs van de Digital Workspace. Digitaal werken vereist bijvoorbeeld een andere wijze van aansturing, waarin verantwoordelijkheden meer onderin de organisatie komen te liggen. Van werknemers eist het nieuwe samenwerkingsvaardigheden en digitale vaardigheden. Strategisch adviseur Personeel en organisatie Bas van den Akker van de gemeente Venlo over de invoering van Public Resource Management daar. Met dit innovatief concept is Venlo een proeftuin voor innovatie geworden in reactie op de tweede technologische revolutie.

Product Manager Modern Productivity Hans van der Meer van Microsoft presenteerde de mogelijkheden die nieuwe software zoals Office 365 biedt om anders te gaan werken. Hoe krijg je met hulp van slimme technologie een gezonde balans tussen werk en privé terug bij werknemers?

Die vraag was weliswaar deels beantwoord op het congres, maar zal toch door organisaties zelf ook steeds opnieuw moeten worden gesteld.


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: