Stelling

Als ik flexibeler mijn uren zou kunnen invullen, krijg ik meer balans in mijn leven

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en management10 voorbeelden hoe organisaties gebalanceerder kunnen omgaan met flexibiliteit

Achtergrond

10 voorbeelden hoe organisaties gebalanceerder kunnen omgaan met flexibiliteit

Het hangt nogal af van een aantal factoren welke flexmaatregelen je als organisatie kunt hanteren. Welke schaarste is er bijvoorbeeld aan expertise, welke maatregelen passen het beste bij de de aard van het werk of de organisatie zelf.

In het boek ‘Gebalanceerde Flexibiliteit’ geeft TNO een visie op arbeidsflexibiliteit: waar komt de behoefte van organisaties aan flexibiliteit vandaan, hoe ontwikkelt arbeidsflexibiliteit zich in Nederland, wat zijn risico’s en wat zijn kansen voor werknemers en werkgevers.

Tien voorbeelden uit de praktijk laten zien hoe organisaties gebalanceerder kunnen omgaan met flexibiliteit zodat de risico’s worden verminderd en de kansen vergroot: Heurkens & Van Veluw, BMA Ergonomics, Vanderlande, Elkerliek Ziekenhuis, Full Management Support, DichtBijZorg, DIT, Jonge Honden, Carlton Beach Hotel en Bankbook. De voorbeelden bieden inspiratie om het anders te doen. Tot slot biedt het boek een aanpak voor gebalanceerde flexibiliteit.

Eind vorig jaar heeft TNO met de bedrijven die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het boek, vakbond FNV en geïnteresseerden een masterclass gehouden over het thema. Gastheer was DIT (uitzendbureau in de techniek, bouw en metaal) in Waardenburg. TNO presenteerde daar haar visie en de aanpak van Gebalanceerde Flexibiliteit.

De deelnemers gingen daarna met elkaar in gesprek over hoe zij ieder op hun eigen manier arbeidsflexibiliteit hebben vormgegeven. Ze boden elkaar inspiratie en dachten met elkaar mee over de dingen waar ze nog tegenaan lopen. Zo liep BMA Ergonomics aan tegen de vraag hoe medewerkers meer te stimuleren om kennis te maken met andere functies en zo de inzetbaarheid te vergroten. Bankbook boog zich juist weer over de vraag hoe bedrijven te stimuleren personeel met elkaar uit te wisselen in de financiële sector. En Jongen Honden zochten naar een manier om hun bedrijfsconcept vorm te geven binnen de nieuwe Wet Werk & Zekerheid.

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel. De bedrijven vonden de masterclass inspirerend. “Het is erg goed om eens zo’n diepgaande discussie over het onderwerp met elkaar te voeren en te horen hoe anderen het hebben aangepakt en wat er dus allemaal mogelijk is.”


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Agile werken voor HR

  Sturing geven aan de wendbare organisatie
  De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en voor je het weet loopt u als organisatie een achterstand op. Om snel op alle veranderingen in te kunnen spelen is het belangrijk om als organisatie wendbaar (agile) te zijn.

  Wat betekent agile werken voor uw medewerkers? En hoe richt u de HR-instrumenten zoals beoordelen, belonen, werving, selectie en talentmanagement hierop in?

  Op 18 september organiseert PW. het congres Agile werken voor HR om professionals handvatten te geven voor de transformatie naar een Agile organisatie.

  Bekijk hier het programma

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: